Direkt utasítások a Remasterme-hez

Eredeti cikk: PCLinuxOS Magazine – 2008. március

Írta: ruel24

Forum Link

Ez az eljárás a tapasztaltabb PCLOS-felhasználóknak való, és az újak számára néhány csapdát rejthet. Ne felejtsd menteni az értékesebb adataidat, mielőtt bármilyen nagyobb munkába kezdenél a gépeden, különösen akkor, amikor egész könyvtárakat törölsz.

A következők többségét root-terminálból fogod végezni. Ha új vagy a Linux-ban, akkor a root-terminál eléréséhez vagy nyiss terminált és írj be „su”-t és Enter, majd add meg a root jelszavát amikor kéri, vagy menj a menüben a További alkalmazások → Terminálok → Konsole – root ponthoz és add meg a root jelszavát, amikor kéri.

Megjegyzés:az ISO fájl, amit készíteni fogsz a /root könyvtárba kerül. Győződj meg arról, hogy elegendő helyed van a fájl elkészítéséhez. Egyet ne felejts, hogy a kép lehet nagyobb mint egy teljes CD, vagyis nézd meg, hogy sok hely legyen.

  • Első lépés:
    csatold le az összes, szükségtelen meghajtót. Alaptelepítésben ez azt jelenti, hogy csak a „/” és a „/home” van. Sokféleképpen teheted meg. Jó módszer, ha terminált nyitsz root-ként és beírod „umount -a”. Ha root-terminált nyitottál ehhez, akkor maradjon nyitva, hamarosan ismét kelleni fog. Másik módszer, hogy megnyitod a Konqueror-t és beírod „system:media” a címsorba. Mikor ott van, minden mutatott partíció és meghajtó kap egy kis jelet az ikonon, jelezvén, hogy csatolva, és ha az nem a „/”-od, vagy „/home”-od, akkor jobb-bal kattints és válaszd a „leválasztást”. A „/”-t és ha külön „/home”-od van, azt is felcsatolva kell hagynod. # az újabb rendszereknél nem működik.

  • Második lépés: menj a home könyvtáradba és jobb-bal kattints a /tmp-re, majd válaszd a Rendszergazda menü → Megnyitás mint rendszergazda pontot. Válaszd ki az összeset és töröld. Ezt csak root-ként teheted meg. Ha ez a menüpont nem lenne telepítve nálad, akkor vagy telepíted a „doAsRoot”-ot a Synaptic-kal, vagy menj a menüben a Fájlkezelő eszközök → Fájlkezelő (rendszergazdai mód)-hoz és onnan töröld a tartalmat.Ha nem akarod a /home-ot kizárni a „remaster”-ből, és mentés háttereként akarod használni, akkor a 3. lépést átugorva folytasd a 4. lépéssel.
  • Harmadik lépés: root-terminálban írd be „kwrite /usr/bin/remasterme”. Szerkeszd a fájl azon részét, ami „mklivecd”-vel kezdődik. Két parancssori argumentum van, ami kettős kötőjellel (–) kezdődik. Rakd be közéjük a következőt: „–nodir ^/home”, vigyázva, hogy a most már 3 argumentum között legyen szóköz. Arra is ügyelj, hogy az új argumentumodban az „r” és a „^” között is legyen. Valahogy így kell kinéznie:
mklivecd –splash silent –md5sum –nodir ^/home –fstab=rw,noauto pclinuxos-2007.iso
Mentsd és lépj ki a Kwrite-ból. Ezzel a /home könyvtáradat kizárod a remaster-ből.

  • Negyedik lépés: a root terminálban írd be, hogy „remasterme” és várj. Feltételezve, hogy nincs hiba, amit általában a rematerme szkriptjének szerkesztése során elkövetett gépelési hiba okoz, egy „pclinuxos-20xx.iso” fájlt eredményez a /root könyvtáradban. Elviheted onnan a /home könyvtáradba.

  • Ötödik lépés: írd ki az új ISO-dat CD-re, vagy DVD és ellenőrizd, hogy működik-e. Célszerű lehet Virtualbox-ban, Vmware-ban, Qemu-ban, vagy Xen-ben egy teljes telepítést csinálni, hogy meggyőződj, minden úgy működik, ahogy akartad.
Share
A bejegyzés kategóriája: live, Magazin, rendszer
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

3 Responses to Direkt utasítások a Remasterme-hez

  1. Palko szerint:

    Bár nem direct ERRE a remaster témára vonatkozik a kérdésem, de talán…
    Amit idáig csináltam remaster-t, a pclos saját remasterével, nem voltak rendszer-
    függetlenek: csak erre az alaplapra, csak evvel a videokártyával.. müködtek.
    Amikor rendszert javítottam, (hardware), a korábban csinált iso-m használhatatlan
    volt.
    Ha tudnál segíteni, hogy mi a teendö, hogy olyan dvd-t tudjak csinálni, mint az ereredeti, azaz máshova is tudjam installálni.
    Elöre is köszönöm : üdv Ap !

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .