Mágneses hivatkozások: az új BitTorrent megközelítés

Összefoglaló

Írta Paul Arnote (parnote)

A nagy „boszorkányüldözés” hatására sok torrent oldal bezárt. Azok, amelyek nem, egy újfajta működésre váltottak, az ún. „mágneses hivatkozásokra”.

A hagyományos torrent fájl módszer

Hagyományosan letöltesz egy .torrent fájlt (úgy is ismert, hogy torrent tracker) egy torrent oldalról. Ez egy kis fájl a nagyobb, általad letölteni kíván fájl információival (mint az elérhető fájlok listája, azok URL-je és egyéb kényes információk).

A torrent kliens (Deluge, Transmission, Ktorrent stb.) kiszámolja a hash kódokat, ami alapján a torrent szerver megkeresi az adott fájlok feltöltőit, így letöltheted tőlük.

A PCLinuxOS tárolójából elérhető torrent kliensek:

  1. BitTorrent (ismeretlen)
  2. Deluge (Gtk+/Gnome)
  3. FatRat (Qt4)
  4. Gnome BTDownload (Gtk+/Gnome)
  5. Ktorrent (KDE/Qt4)
  6. qBittorrent (Qt4)
  7. rTorrent (command line)
  8. Transmission (Gtk+)
  9. Vuze (Java)

A hagyományos módszer használóit elég gyorsan megtalálják és felszólítást kaphatnak a működés megszakítására. A „copyright gestapo” a címeket a torrent tracker fájlból
olvassa ki.

Mik azok a „mágneses linkek”?

A módszer átugorja a középső szakaszt. A szerver által kiszámolt hash alapján közvetlenül szedi össze a címeket, kapcsolódik, letölti előbb a .torrent fájlt, majd a fájlt magát. Így nincsenek tárolt torrent tracker fájlok az olyan központi tárolóban, mint a PirateBay, vagy a bitsnoop. Jelentősen
megnehezítve a tevékenység lekövetését.

Íme néhány „mágnese link”:

magnet:?xt=urn:btih:768435fee54cf3c072c36f5ede02289509e49386&dn=Dream+House+2011+720p+BDRip+x

264+ac3+subs+%28mkv%29+%5BGREYSHADOW%5D&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com

%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.publicbt.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.ccc.de%3A80

 magnet:?xt=urn:btih:X77SNTKZAWN3EQZSNKB7KRS7TNTZ3YSH&tr=http://tracker.mininova.org/announce

Az eredeti specifikáció 2008. januárjából való és base32 kódolású, amit 2008. májusában továbbfejlesztettek és hexadecimális kódolású lett. Az első link a PirateBay-é,
hexadecimális. A másik a mininova-é, az eredeti base32 kódolású.

Noha a torrent tracker fájlok is működnek még, de szerepük csökken. A képernyőképen látható az új mágneses link – „Get this torrent” szöveg és egy mágnes mellette –, illetve a régi torrent tracker fájlos link – „Get torrent file” és a dupla zöld nyíl.

 

Együttműködés a böngészővel

Se a Firefox, se a Chromium nem tudja kezelni a mágneses linkeket. A lenti eljárás, ami telepített gconftool-2-öt feltételez, a böngészőket felkészíti a mágneses likek kezelésére.

Terminálban írd be az alábbi három sort:

gconftool-2 -t string -s /desktop/gnome/url-handlers/magnet/command „transmission %s”

gconftool-2 -s /desktop/gnome/url-handlers/magnet/needs_terminal false -t bool

gconftool-2 -t bool -s /desktop/gnome/url-handlers/magnet/enabled true

Az első sorban az idézőjelben lévő részt cseréld le a használt torrent kliensre. (Bejegyzi, hogy a mágneses linket xdg-open a kiválasztott torrent klienssel nyissa meg.)

A „mágneses hivatkozásokat” a Chromium azonnal a torrent kliensben nyitja meg. A Firefox feladja, hogy válaszd ki az alkalmazást – a parancsba beírt bekerül a felsorolásba. Jelöld ki az „emlékezzen a választásra” négyzetet.

Share
A bejegyzés kategóriája: Magazin
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .