ISO készítése DVD-ről, vagy CD-ről

PCLinuxOS Magazine – 2012. július

Írta: AndrzejL

Nemrég készítettem egy videó bemutatót az egyik baráti házaspár esküvői képeiből. Videó DVD volt, szép háttérzenével és évfordulós ajándékként kapták meg tőlem. Xsane-t, imagination-t, mencoder-t, avidemux-ot, devede-t és K3b-t használtam az elkészítéséhez  – ezek mindegyike elérhető a PCLinuxOS tárolóiban, ha esetleg kíváncsi lennél rá.

Szerettem volna megőrizni magamnak egy másolatot a DVD-ről a HDD-men ISO fájl formájában, ha esetleg kérnének még egy másolat róla. Hogyan készíthetek ISO fájlt CD-ről, vagy DVD-ről? NAGYON egyszerű. A dd parancs használatával így:

Feltételezvén, hogy

A) a rendszered a CD, vagy DVD meghajtót /dev/sr0-ként azonosítja;
B) a célkönyvtárad a home könyvtárban található;
C) a használni kívánt fájlod neve fájl.iso.

Nyiss terminált és add ki ezt a parancsot, amit [Enter] kövessen:

dd if=/dev/sr0 of=~/file.iso

Amiből az

if=/dev/sr0 azt mondja, hogy olvasd /dev/sr0-t (raw formában),
of=~/file.iso mondja, hogy másold a médiát egy fájl.iso nevű fájlba a te /home/user/ könyvtáradba, vagyis mentse a médiát egy iso képbe.

Most már képes vagy például:

A) az ISO-t K3b-vel, Brasero-val, SimpleBurn-nel, vagy bármilyen más optikai lemezíró programmal kiírni CD-re, vagy DVD-re, extra másolatként;
B) ha ez történetesen egy Live LinuxCD, akkor az iso-t boot-olásra használni VirtualBox-ban (szintén elérhető a PCLinuxOS tárolóiban);
C) sok egyébre még.

Remélem segít!

Share
A bejegyzés kategóriája: Desktop, DVD, live, Magazin
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .