Egy kis Wine (bor) jót tesz!

(összefoglaló Jared Steer (Jalbindi) cikkéből; PCLinuxOS Magazine 2012. december)

A cikk szerzője régebben használt Windows XP-t is, de mára már csak PCLinuxOS van a gépén. Azokat a programokat, amiknek nincs linux-os vál­tozata Wine alatt futtatja. (Wine Is not aN Emulator, azaz a Wine nem emulátor, hanem egy API futási réteg a Linux-on belül. (Az emulátor úgy olyan program, ami „tetteti”, hogy az, aminek látszik. Az API réteg gyakorlatilag egy burok, ami addig létezik, amíg az adott program fut.)

Azóta a Wine App Database (programadatbázis) főkarbantartója.

Az adatbázisban tájékozódni lehet arról, hogy adott windows-os programok milyen valószínűséggel futnak majd Wine alatt.

<h2Szintek

Platinum – minden tökéletesen fut, hiba nélkül, ahogy Win alatt is tenné.

Gold – telepíthető és úgy fog működni, ahogy kell, de előbb a Wine-t konfigurálni kell, ami változó lehet. Pl. parancsot kell gépelni futási paraméterekkel, vagy egy kicsit komplexebb. Követni kell csak a megfelelő leírást.

Silver – telepíthető, de bizonyos bütykölést igényel. DLL fájlokra, útvonal kezelésére, vagy egyéb konfigurálásra lehet szükség. Esetleg a hang- és videokártyát érintheti a vacakolás.

Bronze – telepíthető, de a kép, betűk, betűk színe nem lesz korrekt, esetleg hiányozhatnak a futáshoz szükséges dolgok. Esetleg a kelleténél lassabban fut.

Garbage  (szemét) – nem települ, vagy ha igen, akkor nem fut rendesen stb.

Figyelmeztetés!

  • Wine alatt a szoftver nem fog olyan gyorsan futni mint Windows alatt.
  • Össze lehet szedni vele trójait, vírust és egyebeket, hiszen futnak az exe fájlok. A tanács az, hogy csak megbízható honlapról, vagy eredeti médiáról telepítsünk.
  • Nem működik egyformán az összes disztribúció alatt.

A PCLinuxOS a Wine 1.4 verzióját használja, ami stabil kiadás.

Share
A bejegyzés kategóriája: Desktop, Magazin
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .