PCLOS Minime – live futtatása merevlemezről

PCLOS Minime – live futtatása merevlemezről

PCLinuxOS – 2006. szeptember

Írta: ClareOldie

A LiveCD nagyszerű újítás. Lehetővé teszi az operációs rendszer kipróbálását telepítés előtt, hogy lásd, tetszik-e neked. A CD jól hordozható és segítségével könnyen magaddal viheted a kedvenc op. rendszeredet. Amennyiben túl gyakran használod, kezdenek megmutatkozni a hátrányai. Úgy tapasztaltam, hogy CD-ről futtatni operációs rendszert sokkal lassabb és sokkal zajosabb, mint merevlemezről. Másrészről op. rendszert telepíteni rövid időre, fárasztó.

A PCLinuxOS-sel létezik köztes megoldás. Az „iso” fájl HDD-re másolható és onnan „live”-ként futtatható. Ezáltal a CD-meghajtó felszabadul, megszűnik a gyorsan forgó CD-okozta zaj és emellett sokkal gyorsabban fut – sebessége közelebb van a ténylegesen telepítettéhez, inkább mint egy CD-ről futtatotthoz. Megpróbálom leírni azokat a lépéseket, amiket az elvnek egy öreg HDD-n történő alkalmazása érdekében, egy PCLOS Minime-vel tettem. Úgy gondolom, ez bármilyen, a szükséges extrákkal bővített rendszerről készített ún. remaster-rel is elvégezhető. Esetemben erre nem volt szükség.

Csatlakoztattam egy HDD-t (csak 1,6 GB-s) a rendszerben egyedüli HDD-ként, a Minime CD-ről indítottam, particionáltam és csatoltam három elsődleges partíciót a HDD-re –

1. 50MB    rendszerbetöltőnek       hda1
2. 500Mb   swap-ként                hda2
3. kb. 1GB az operációs rendszernek hda3

Ezután az .iso-t egy USB-kulcsról az 1 GB-s (hda3) partícióra másoltam és root-ként csatoltam

mount -r iso9660 -o loop /útvonal/az/iso-hoz /mnt/iso

paranccsal konzolból. Ezután a csatolt .iso-ból az „isolinux” könyvtárat és a „live.sqfs”-t a hda3-ra másoltam, ami elég nagy ahhoz, hogy azok egy helyen legyenek. Amikor ez megtörtént, lecsatoltam az .iso-t (és törölhető is, ha akarod).

Amink ebben a pillanatban van, az egy megfelelően particionált HDD, az operációs rendszerrel a hda3-on és swap partícióval a hda2-n. Van még egy hda1-ünk, ami a rendszerbetöltőre vár. Én GRUB-ot használtam, mivel volt kéznél egy másolatom és kicsit ismerem is.

A GRUB-ot a hda1-re telepítettem és futtattam, hogy a rendszerbetöltőt a hda MBR-rjébe tegye.* Ezután megszerkesztettem a „menu.lst”-t úgy, hogy a hda3-at indítsa. A bejegyzés a következő:

title PCLinuxOS Live from HDD
root(hd0,2)
kernel/isolinux/vmlinuz root=/dev/hda3 ro ide=nodma bootfrom=/dev/hda3
initrd/isolinux/initrd.gz
boot

Megjegyzés: az „ide=nodma” teszi lehetővé a futtatást régi, nem DMA-kompatibilis hardveren, a „bootfrom” mondja meg, hogy HDD-ről és ne CD-ről fusson, mint normálisan.

Hibák: rendes, tiszta kilépést még nem sikerül elérni – eddig. Nem nagy gond, mert ez egy Live futás és semmit sem ír ki véglegesen az op. rendszerre. Egyszerűen lépj ki, amíg teljesen meg nem áll, majd kapcsold ki a gépet.

Ezután csak annyit kellett tennem, hogy újraindítottam a komputert, kivettem a Minime CD-t és hagytam az új „telepítést” indulni. Észrevehetően gyorsabb volt a CD-nél és csöndesebb.

A műveletet Ikerekes segítségével és útmutatásai alapján végeztem el, akinek a segítsége nélkül még csak el sem tudtam volna kezdeni.

*Grub telepítése:

1. Készíts egy új boot nevű könyvtárat a merevlemez hda1 partícióján.

2. A csatolt iso /boot/grub könyvtárát másold a hda1 /boot könyvtárába.

3. Terminálban root-ként („su -” + jelszó „root”; grub-install hda).

4. Terminál bezárása (2-szer „exit”, „logout”, vagy Ctrl+d).

Share
A bejegyzés kategóriája: live, Magazin, rendszer
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .