10 rendszer monitorozó parancs Linuxon

10 rendszer monitorozó parancs Linuxon

10 rendszer monitorozó parancs Linuxon

Parancsok, amik jól jöhetnek, ha tudni akarod rendszered és annak hálózati információit.

via cyberciti.biz

Szerkesztette

Hazai, Géza


Kivonat

2013. december 31., kedd

A hálózati adminisztrátorok egyik fontos tevékenysége a Linux szerver teljesítményének megfigyelése. Erre a célra a nyílt forrású kernel számos használható opciót tartalmaz. Léteznek olyan parancsok, amelyeket a felhasználó közvetlenül alkalmazhat, míg vannak olyan külső eszközök is, amelyeket megfelelően lehet használni. Következik azoknak a parancsoknak a listája, amelyek segítségével figyelemmel kísérhető a hálózati teljesítmény szükség esetén.

A cikk fordítása közben megállapítottam, hogy a közölt leírások elég szűkszavúak, itt-ott félreérthetőek. Úgy véltem, hasznos lehet, ha egy-egy megjegyzést fűzök az egyes részekhez. Ezeket egy kicsit beljebb elhelyezkedő bekezdésekben teszem közzé.

1. top

Ez az a processz aktivitást mutató parancs, ami dinamikusan, valós idejű módban készít jelentést a futó rendszerről. Ez azt jelenti, hogy mutatja a tényleges aktivitást is.

A „top” program a futó rendszerről dinamikus valós idejű, azaz az aktuális processzek aktivitását mutató nézetet készít. Alapértelmezetten mutatja a leginkább CPU-t terhelő feladatokat, amik a szerveren futnak és minden 5. másodpercben frissülnek

A parancsról több részletes ismertető található az interneten. egy a sok közül: Linux / Unix Command: top. Az évek folyamán számos új megoldás született a parancs lehetőségeinek bővítésére, ennek egyik legjobb változata a htop. A Htop használata Ubuntu alatt lapot is érdemes felkeresni, az itt leírtak más disztribúcióban is ugyanígy alkalmazhatóak.

2. vmstat

Ez a parancs a rendszer aktivitásról, a hardverről és rendszerről nyújt információkat. A jelentések a folyamatokra, memóriára, blokk input/outputra, CPU tevékenységre és csapdákra vonatkoznak.

# vmstat 3

Megmutatja a memória kihasználtságot és a lemez információkat.

vmstat -m

Ha az aktív és inaktív memória lapokra vagy kíváncsi

vmstat -a

Ennek a parancsnak a kimenet számos adatot tartalmaz. Segítségével a rendszer (különösen az I/O műveletek) könnyen és jól megfigyelhető. Ennek érzékeltetésére érdemes a következő cikket megnézni: vmstat output explained.- Magyar nyelvű részletes leírás: VMSTAT parancs

3. w

Ez a parancs megmutatja, ki van bejelentkezve a rendszerbe, és éppen mit csinál.

w felhasználó-név

w xyz

A Linux több ilyen parancsot ismer. Az ismertetett „w” részletes információkat közöl. A parancs részletes leírása (angolul) itt található: Linux / Unix Command: w. Ha csak arra vagy kíváncsi, hogy ki van éppen bejelentkezve, és mióta, add ki a who parancsot.

Néha az is jól jöhet, hogy éppen milyen felhasználóval jelentkeztem be, erre szolgál a whoami

4. uname

Ez a program közli a felhasználónak, hogy mióta fut a szerver. Mutatja a jelenlegi időt, az eltelt időtartamot, pillanatnyilag hány felhasználó van bejelentkezve és a átlagos rendszer terheltséget 1, 5, és 15 perccel ezelőtt

5. ps

A jól ismert „ps” parancs használatos az aktuális processzekről készítendő pillanatfelvételhez. Használható a ‐A vagy ‐e opciók az összes processz kiválasztásához.

ps -A

A „ps” parancs nagyon hasonlít a „top” parancshoz, de annál több információt ad.

Ha a kimenetet hosszú formátumban szeretné látni:

ps -Al

Ha látni szeretné az egyes processzeknek átadott paramétereket is (extra teljes mód):

ps -AlF

Ha a szálakat is látni akarja:

ps -AlFH

Ha a processzek után szeretné látni a szálakat:

ps -AlLm

Ha a szerver összes processzeit szeretné megjeleníteni:

ps ax

ps axu

A processz fa kinyomtatása:

ps -ejH

ps axjf

pstree

Ha szeretné kinyomtatni a biztonsági információkat:

ps -eo euser,ruser,suser,fuser,f,comm,label

ps axZ

ps -eM

Ha az „xyz” által futtatott összes processzt akarja látni:


ps -U xyz -u xyz u

A kimenet beállítása felhasználó által meghatározott formában:

ps -eo pid,tid,class,rtprio,ni,pri,psr,pcpu,stat,wchan:14,comm

ps axo stat,euid,ruid,tty,tpgid,sess,pgrp,ppid,pid,pcpu,comm

ps -eopid,tt,user,fname,tmout,f,wchan

Ha csak a lighttpd processz azonosítóit akarja látni:


ps -C lighttpd -o pid=

VAGY


pgrep lighttpd

VAGY


pgrep -u vivek php-cgi

Ha azt szeretné, hogy egy adott PID neve jelenjen meg, például az 55977


ps -p 55977 -o comm=

A 10 legtöbb CPU memóriát fogyasztó folyamat azonosítása:


ps -auxf | sort -nr -k 3 | head -10

A „ps” parancs rengeteg opcióval, paraméterrel rendelkezik. Ha a kézikönyv lapját tekinti meg (man ps), világossá válhat, hogy a bemutatott pédák csak egy szerény része a parancs lehetőségeinek. A parancs angol nyelvű opció és paraméter listája itt található: Linux / Unix Command: ps.

Megjegyzés: Linux alatt egyes gyakran használt opció előtt szükségtelen a ‐, ilyen eset a legutóbbi példa, aminél a program figyelmeztetést is küld.

6. free

Ez a parancs megmutatja a fizikai memória és a cserehely (swap) használt és szabad területét, ezek összegét. Szintén megmutatja a kernel által használt puffereket. Megjelenteti a szabad pufferek számát is.

free

Természetesen ennek a parancsnak is léteznek opciói. Egy részletesebb leírás példákkal itt tekinthető meg: 5 UNIX / Linux free Command Examples

7. iostat

Használja akkor ezt a parancsot, ha látni akarja az átlagos CPU terhelést vagy lemez aktivitást. Ez kijelzi a CPU statisztikát és a számítógép I/O eszközeit, a hálózati fájlrendszereket és a partíciókat.

Ez az egyik legfontosabb rendszer elemző eszköz. Számos lehetőséget tartalmaz, érdemes felkeresni a kézikönyv oldalát (man iostat). Az interneten található számos leírásból, példákból egyet emelek ki: UNIX / Linux iostat Command Examples.

8. sar

Ez a parancs szolgál a rendszer aktivitási adatok jelzésére és összegyűjtésére és egyben ezeket menti is.

sar -n DEV | more


Ha egy hálózati számláló kijelzése szükséges adott helyen:

sar -n DEV -f /var/log/sa/sa24 | more

Ezen felül használható a „sar” parancs valós idóben:

sar 4 5

Ez a parancs a legösszetettebb rendszer figyelő és -elemző eszköz. Kyle Rankin egy elég alapos cikket írt róla: The Sysadmin’s Toolbox: sar a Linux Journál 2012. augusztusi számában. A program összetettségét a legjobban a kézikönyv oldalának (man sar) terjedelmessége is bizonyítja.

Külön említést érdemel egy Java alapú grafikus front-end, elérhetősége: ksar : a sar grapher (egyelőre β megjelöléssel).

9. mpstat

Ezt a programot a több processzoros használat kimutatására használják. Az „mpstat” megjeleníti mindegyik elérhető processzor aktivitását, kezdve a 0 jelű processzortól, ami az első. Használható a mpstat -P ALL parancs a processzoronkénti átlagos CPU teljesítmény kijelzésére

A több processzoros (és többmagos processzorok) megjelenésével egyidejűleg jelent meg az az igény, hogy az egyes processzorok (magok) teljesítményét, terhelését külön-külön is látni lehessen. Az mpstat program nem Linux specialitása, gyakorlatilag minden U*x (HP-Unix, AIX, Solaris stb.) tartalmazza – talán még a legújabb Windows™-ok alá is portolták.

Számos opciójáról, paraméteréről a kézikönyv oldalán (man mpstat) lehet olvasni. Egyet külön megemlítek: a parancs után beírt szám a programot ciklikus kijelzésre utasítja, így folyamatos megfigyelésre is alkalmas. Példa: mpstat 3 -P ALL

10. pmap

A „pmap” parancs jelzi a processz memória használatát. Ez a parancs használható a memória szűk keresztmetszetének megkereséséhez.

pmap -d PID


Ha egy adott processz memória használatát szeretné látni.


a # 47394 pid adataihoz írja be:

pmap -d 47394

A parancs opcióinak, paramétereinek leírása az interneten több helyen is megtalálható. Egy nagyon rövid ismertető: pmap – report memory map of a process, a megjelenő output értelmezéséhez ezt a bejegyzést érdemes elolvasni: understanding pmap output.

 

 

Share
A bejegyzés kategóriája: Egyéb írások, rendszer
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .