Live USB-kulcs készítése kézzel

PCLinuxOS Magazine – 2009. november

Írta: JohnBoy

Megjegyzés a szerkesztőtől: nemrég a feleségem megkért, hogy telepítsek az Acer Aspire One netbookjára, az eredetileg telepített, vánszorgó Windows XP helyett PCLinuxOS 2009.2-őt és állítsam be a Dell Vostro 1000 notebookját Windows Xp-vel dual boot-ra. Mivel először az Acer Aspire One-ra akartam telepíteni, Live USB készítése mellett döntöttem. Azonban többször sem tudtam a PCLinuxOS Live USB Creator-ral indítható Live USB-t csinálni. Ezután kipróbáltam a Unetbootin-t. A PCLinuxOS-os verziójával ugyanoda jutottam, mint a Live USB Creator-ral. Próbáltam a windowsos változatot (Windows XP-t futtató komputeren), de nem jutottam semmire. Végül kipróbáltam az alább leírt módszert. Először megijesztett az eljárás hossza. Azonban, ahogy lépésről lépésre haladtam, nemcsak arra jöttem rá, hogy könnyű, de sikerrel el is készítette az indítható Live USB-t – az első nekifutásra. – Paul Arnote főszerkesztő, PCLinuxOS Magazine.

Szükségletek:

  • Telepített PCLinuxOS …. akár a frissített, akár a 2009.1-es változat.

  • USB-kulcs, legalább 1GB-os, de inkább nagyobb

Cél:

Olyan USB-kulcs készítése, amiről 2009-es, vagy frissebb PCLOS-t futtatható bármilyen, USB-ről indulni képes PC-n.

Áttekintés:

  1. Készíts ext3-as partíciót egy 1GB-s, vagy annál nagyobb USB-kulcson. Adj mindenkinek olvasási-írási jogot.

  2. Másold a fájlokat a partícióra egy 2009-es ISO-ból, vagy CD-ről.

  3. Készíts boot könyvtárat a partíción és másold oda egy futó PCLOS 2009-es grub könyvtárát.

  4. Szerkeszd meg az USB-kulcson a menu-lst fájlt.

  5. Telepítsd az USB meghajtó MBR-jére a Grub-ot

Ennyi!

Következzen egy általam javasolt módszer ennek elvégzésére. Nem ez az egyetlen módja és talán nem is a legizgalmasabb, de ha bármilyen kétséged lenne, ez végigvezet a folyamaton.

Alapvetően ugyanaz a módszer, amit itt http://pclosmag.com/html/Issues/200804/page01.html javasoltam, néhány kisebb változtatással, ami boot „stanza”-t (bejegyzést) és boot-olásra a partíció címkéjének használatát érintette, illetve perzisztenciával is kiegészítettem.

*********

A folyamat:

1. lépés:

  • A PCLOS Vezérlőközpontjában → Helyi lemezek → Lemezpartíciók kezelése résznél töröld a meghajtón található partíciókat.

  • Készíts egy legalább 1GB-s partíciót, de perzisztencia esetén jobb a nagyobb. Ha az egy 4 GB-s, akkor a partíció legyen az USB-kulcs teljes mérete.

  • Állítsd be a partíció jogosultságait úgy, hogy mindenkinek olvasási és írási joga legyen.

  • Adj címkét a partíciónak … mondjuk legyen 2009.

  • Formázd a partíciót.

  • Válaszd a „Kész”-t a lap alján.

2. lépés:

  • Biztonságosan távolítsd el a meghajtót, majd néhány másodperc múlva dugd vissza.

  • Az asztalon egy 2009 feliratú ikonnak kell megjelennie.

  • Ha rákattintasz, akkor a /media/2009 alá csatolódik.

  • Jobb billentyűvel kattints az asztali ikonra és a tulajdonságoknál a csatolás fül alatt a
    „Hozzáférési idő frissítése” elől vedd ki a jelölést. (Ilyen már nincs.) Kattints OK-ra.

  • Ezután a 2009-es Live CD-t nyisd meg a Konqueror-ban … , vagy ha csak ISO formában van meg a 2009-es, a jobb billentyűvel kattints rá és a Műveletek → ISO9660 nézetre. Ez megnyitja az ISO-t a Konqueror-ban, vagy más fájlkezelőben. (Ha a menüpont hiányzik, akkor terminálban mkdir -p /mnt/disk és mount -o loop /ahol/az/iso/van /mnt/disk.)

  • A fájlkezelőből a kibontott CD, vagy az ISO isolinux könyvtárát és a livecd.sqfs fájlt másold a 2009-es USB partíciójára. (A másik módszernél az /mnt/disk alatt találod meg.)

3. lépés:

  • Készíts egy új boot nevű könyvtárat a „2009” USB-kulcson.

  • Menj a futó rendszered /boot könyvtárába és másold a grub könyvtárat a „2009” lemez /boot könyvtárába

  • Most az USB-n kell legyen egy:

isolinux könyvtár
boot könyvtár {és benne a grub könyvtár}
livecd.sqfs

4. lépés:

  • Nyisd meg az USB-n a /boot/grub/menu.lst fájlt szerkesztésre. Töröld a meglévő „stanza”-kat (title-lal kezdődő bejegyzéscsomag), a bevezető részt érintetlenül hagyva. A gfxmenu elé tegyél „#” jelet. (Ha grafikus menüt akarsz, azt később megcsinálhatod.) Add a következő betöltő stanza-t hozzá:

Kód:

title 2009 — Perzisztenciával

kernel (hd0,0)/isolinux/vmlinuz vga=788 livecd=livecd fromusb root=Label=2009 changes_dev=LABEL=2009 acpi=on fstab=rw,noauto

initrd (hd0,0)/isolinux/initrd.gz

title 2009 — Perzisztencia nélkül

kernel (hd0,0)/isolinux/vmlinuz vga=788 livecd=livecd fromusb root=Label=2009 acpi=on fstab=rw,noauto

initrd (hd0,0)/isolinux/initrd.gz

Most az utolsó dolgok.

5. lépés: Nyiss terminált root-ként. Írd be: grub <Enter>. Egy kis idő múlva megjelenik a grub parancssora.

grub>

Azért, hogy biztosan a megfelelő meghajtón dolgozzunk és ne nyúljunk bele más rendszer HDD-be, kérjük meg a Grub-ot az összes menu.lst fájl felkutatására:

grub> find /boot/grub/menu.lst

Ilyen választ fogsz kapni:

(hd0,0)
(hd0,5)
(hd2,0)

grub>

Azt mutatja, hogy van menu.lst fájl a hd0 0. és 5. partícióján és a harmadik lemezem első partícióján. Azonosítom, hogy a harmadik lemezem a flash meghajtó, de meg akarok bizonyosodni:

grub>geometry (hd2)

Ezt adja vissza:

drive 0x82: C/H/S = 500/255/63, The number of sectors = 8040448, /dev/sdc

Partition num: 0, Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83

Látom belőle, hogy a harmadik
lemezem a /dev/sdc és megerősíthetem, hogy az az USB-kulcsom, ha az asztali ikon fölé viszem az egeret, megadja az eszköz csatlakozási pontját. Esetemben azt mondja, hogy /dev/sdc1. Most már biztos vagyok benne, hogy folytathatom a grub telepítését annak a lemeznek az MBR-ébe.

grub> root (hd2,0) <Enter> #ez meghatározza, hogy a grub melyik
helyet használja induláskor

grub> setup (hd2) <Enter> #ez telepíti a Grub-ot a (hd2) MBR-jébe, ami
a /dev/sdc

Megjegyzés: a boot sorában lévő fromusb kód nélkül a meghajtó nem zár be rendesen. Nem tudom, hogy más helyzetekben a jelenléte hatással van-e a rendes betöltésre … csak kevés eszköz állt rendelkezésemre, ennek kipróbálására. Megköszönném, ha mások kipróbálnák ezt az eszközeiken. Ha a kulcsnak bármikor problémája lenne a betöltéssel, akkor először próbáld eltávolítani a „fromusb”-t a boot sorából és indíts újra.

Végül további információkat találhatnak lentebb azok, akik egynél több rendszer közül szeretnének választani az USB-kulcson. Bemutatom, hogyan kell konfigurálni a fájlokat, hogy több PCLOS verziót lehessen betölteni ugyanarról a kulcsról.

Azoknak, akik mint én USB-kulcson hordozzák magukkal a kedvenc PCLOS-üket, hogy bármilyen PC-ről be tudjanak tölteni, gondoltam hozzáteszek némi változtatást, ami megkönnyítheti a dolgokat.

A fenti módszer feltételezi, hogy az egyes kiadások saját könyvtárukban vannak és amikor más op. rendszert akarsz betölteni, be kell lépni annak a könyvtárába. Ehelyett, a szerintem esetlen módszer helyett, próbáljunk ki ezt… Tételezzük fel, hogy vannak az op. rendszer fájlok

  • Minime 2009.1-hez
  • PCLOS 2009.2-höz és
  • ZenMini 2009.1-hez

mind a saját könyvtárában az USB meghajtón.

Nevezd át az isolinux és livecd.sqfs fájlkettősöket valami másra, ami mutatja a kiadást. Tehát a fenti példában ezek lehetnének

  • kdemini1 és kdemini1.sqfs
  • pclos2 és pclos2.sqfs
  • zenmini1 és zenmini1.sqfs

Most ezek a fájlok átvihetőek a gyökérkönyvtárba anélkül, hogy zavarnák egymást, mivel mindnek más, és páronként a kiadást azonosító neve van.

Mivel a fájlok eltérő nevet kaptak, ezért minden, az USB-n lévő rendszerhez eltérő boot stanza kell. Tehát a menu.lst fájl valahogy így nézhet ki:

Kód:

title Minime 2009

kernel (hd0,0)/kdemini/vmlinuz livecd=kdemini fromusb acpi=on fstab=rw,noauto vga=791

initrd (hd0,0)/kdemini/initrd.gz

title Zen Mini Gnome 2009

kernel (hd0,0)/zenmini/vmlinuz livecd=zenmini fromusb acpi=on
fstab=rw,noauto vga=791

initrd (hd0,0)/zenmini/initrd.gz

title PCLOS 2009.2

kernel (hd0,0)/pclos2/vmlinuz livecd=pclos2 fromusb acpi=on fstab=rw,noauto vga=791

initrd (hd0,0)/pclos2/initrd.gz

Természetesen addig folytathatod a kiadások hozzáadását, amíg elegendő helyed van a lemezeden. Ha a fájljaid az elsőtől eltérő partíción vannak, csak cseréld le a (hd0,0)-t annak megfelelően … hd(0,1)-re, ha a második partíción van stb.

Megjegyzés: Ha régebbi PCLOS verziót akarsz használni – én a Minime2008-at próbáltam – nem tanácsos átnevezni a fájlokat. Úgy tűnik, hogy a névcserélő livecd=boot kódot akkor még nem vezették be.

Jó szórakozást!

Share
A bejegyzés kategóriája: live, Magazin
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .