Teljesen szabad szoftverre épülő hardver

Kyle Rankin 2014 december 13-én egy cikket írt a teljesen szabad szoftvert futtató laptop kialakításáról: Purism Librem 15. Az alapvető elvárás a teljesen kifejezésen van: korábbi álláspontját megváltoztatva kiváltotta azokat a kódrészleteket, modulokat, amelyek zárt forrásúak, így tényleges működésük enm átlátható.

A cikk magyar nyelvű tartalmi összefoglalója a frissítéseket is tartalmazza.

2015. szeptember 28-án újabb cikket jelentetett meg, amiben a Libreboot X60-ra flash-elésének előzményét és a folyamatot ismerteti, beleértve a feltételeket is: Libreboot X60-on, 1.: a felépítés. Az igazán nagy lépés azzal történt, hogy a Libreboot már egyáltalán nem tartalmaz zárt forrású elemeket, igaz, egyelőre nem minden hardveren fut.

2015. októver 8-án megjelent a cikksorozat 2. része: Libreboot X60-on, 2.: a telepítés. Ebben a gyakorlati lépéseket mutatja be a szerző, kitérve a nem várt eseményekre is. Ebben megígérte a sorozat záró cikkét is, aminek megjelenésekor ezt az ismertetőt is kibővítjük.

Share
A bejegyzés kategóriája: Egyéb írások
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .