Admin-Tipp: az etc állományok verzió kezelése

Eredeti cikk: ADMIN-Tipp: Versionierung für Etc-Dateien

A Linux és Unix rendszerek etc könyvtárai néha úgy néznek ki, mint a disznóól. Némi rendet a etckeeper biztosít.

A Unixban mindennek megvan a helye, így a konfigurációs állományok is már több, mint 40 éve a „futottak még” kategóriában vannak, konkrétan az „etc” nevű mappában. Ezek konvencionális text állományok, ezért a rendszergazdának különösen ügyelnie kell, nehogy a rendszert átkonfigurálja. Egyszerűen megfogalmazva: „etc/config.conf.bak” és társai, vagy strukturáltan használva a RCS verzió ellenőrző rendszer.

Ugyanez jobban és egyszerűbben elérhető az etckeeper-rel, Joey Hess eszközével, ami automatikusan kifinomultabb verzió ellenőrző rendszereket (Version Controll System – VCS), mint a git, mercurial, vagy bazaar alkalmaz, megtartja a változásokat a konfigurációs könyvtárban. Telepítés után először inicializálja a tárolót:
# cd /etc
# etckeeper init
A használt VCS enged a /etc/etckeeper/etckeeper.conf-ban változtatni, miközben a különféle VCS-ek valamiféle „bzr”-re vagy „hg”-re változtatják. Az alapértelmezett beállítás Debianban git, Ubuntuban bazaar.

A Debian és Ubuntu rendszerekhez installáláskor az apt csomagkezelő rendszer egy kiinduló pontot helyez el, amivel az újonnan telepített csomagok konfigurációs fájlai automatikusan VCS kontrol alá kerülnek. Az „AVOID_DAILY_AUTOCOMMITS” változóval kapcsolható (pontosabban annak kikapcsolásával: a ford.), hogy az etckeeper naponta egyszer átemelje a változásokat. Ellenkező esetben szükséges a saját változtatásokat, célszerűen megjegyzésekkel, manuálisan tárolni. Az etckeeper-nek köszönhetően nem kell a VCS szintaxisával fáradozni, mivel ezzel az eszközzel közvetlenül is megtehető, például
# etckeeper commit "Domainname geändert"

Share
A bejegyzés kategóriája: rendszer
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Admin-Tipp: az etc állományok verzió kezelése

  1. janu szerint:

    pld a http://www.linuxempire.hu-n egy wiki oldalt csatolt be. Az etckeeper-ről tartalmaz rövid angol nyelvű használati útmutatót.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .