COMODO antivírus telepítése és beállítása

Tetszik, nem tetszik, Linux alatt is oda kell figyelni a rosszindulatú programok elleni védekezésre. Ez a cikk az egyik lehetséges (és jó 🙂 ) megoldás telepítését és alapvető konfigurálását mutatja be.

A cikk .pdf formátumban innen tölthető le.

Molnár, Tamás

Szerkesztette

Hazai, Géza

Verziótörténet
Verzió 1.0 2014.01.15 Tomi37
Az eredeti cikk
Verzió 1.1 2014.02.12 janu
Magyarázatok hozzáfűzése néhány ponthoz.

1. Bevezetés

Közismert tévhit az, hogy a Linux alatt nem terjednek a vírusok, ezért nincs is szükség vírus detektáló és -irtó programra. Pedig ugyanúgy terjednek a rosszindulatú programok, mint más operációs rendszer alatt: rootkitek, férgek (worms), trójai programok, egyes makró vírusok.

A vírus programok már a DOS-os világban megjelentek. Egyik markáns képviselőjük az 1701, ismertebb nevén a potyogós volt. Még ma is inkább a Windows™-os világra jellemző. Amiért mégis foglalkozni kell a vírus detektálással:

  • Windows™ rendszert használók számára továbbított fertőzött fájl a fogadónak komoly gondokat okozhat, és bár nekünk nem biztos, hogy problémánk támadt, a felelősség mégis a miénk.
  • Minden olyan esetben, amikor a Linux felhasználó a wine-t használja, fennáll a veszélye, hogy Windows™-os állományok fertőződnek meg anélkül, hogy a felhasználó azt észrevenné…
  • Ha Linuxos gépünk levelező kiszolgáló, könnyen továbbíthatunk fertőzött levelet olyan felhasználónak, aki erre érzékeny rendszert használ.
  • Nem mellesleg ma már léteznek kárt okozó különféle programok, amik Linux alatt is „hatásosak”, nem ritkák a betörést megkönnyítő különböző eljárások.

Természetesen megmaradnak azok az előnyök, amelyek a Unix™ alapú rendszerekre jellemzőek:

  • A rendszer jellegéből adódóan a rosszindulatú programok károkozásának az esélye kisebb, mint más rendszereken.
  • A Linux több felhasználós, több feladatos (multiusers, multitasking) jellegéből adódóan nagyobb terhelés nélkül lehet ellenőrzéseket futtatni, miközben a munkavégzés általában fennakadás nélkül folytatható.

A rosszindulatú programok Linux alatti terjedése lényegesen kisebb mértékű lesz, ha betartjuk azokat az alapvető szabályokat, amelyeket ma már minden disztribúció készítői, fejlesztői ajánlanak:

  • Lehetőség szerint ne használjuk a root felhasználót, kizárólag csak rendszertechnikai feladatokra!
  • A rendszer karbantartását, frissítését csak ellenőrzött, hivatalos tárolókból végezzük! Egyre több gyártó digitális aláírással látja el csomagjait, ezzel is védekezve a csomagok meghamisítása ellen.

A cikk szerkezete

Az eredeti írás egy rövid, képernyőképekkel illusztrált telepítési és konfigurálási leírást tartalmaz. A szerző súlyt fektetett arra, hogy a leírás lényegre törő és felesleges magyarázatoktól mentes legyen. Aki „csak” telepíteni és használni akarja a programot, ennek a fejezetnek az útmutatásai alapján ezt könnyen megteheti.

A közreadást követően felmerül néhány kérdés. Ezeket áttanulmányozva szükségesnek láttuk néhány kiegészítés, megjegyzés beépítését. Az eredeti célt nem szerettük volna megváltoztatni, ezért

Jelölések

Minden dokumentáció a jobb olvashatóság érdekében egységes jelölést alkalmaz. Ebben a dokumentációban igyekeztünk kerülni a bonyolult, a megértést nem mindig segítő különféle jelölés rendszereket. Néhány esetben azonban elkerülhetetlen volt a szövegből egyes típuselemeket kiemelni:

  • Ha billentyű(ke)t kell lenyomni, ezt a következőképp jelöljük: pl. az Enter lenyomása: <ENTER>.
  • Egy felhasználót ezzel a betűtípussal jelölünk pl.: root.
  • Ha egy képernyőn egy adott gombot lehet/kell lenyomni, ennek a jelölése zárójelek közt a gomb felirata, pl.: (OK).

2. Telepítés és konfigurálás

Kivonat

Ebben a részben az eredeti leírást közöljük változatlan tartalommal. Ahol elengedhetetlenül szükséges volt, ott a jobb érthetőség kedvéért igazítottunk a szövegen.

Az eredeti szöveghez képest annyi változtatás is látható, hogy néhány pont végén szerepel a „(Kiegészítés)” megjegyzés. Erre kattintva a megfelelő magyarázathoz jutunk, ahonnan az ott szereplő linkre kattintva visszajutunk a kiinduló ponthoz.

  1. Telepítsük Synapticból az RPM-Installer csomagot.
  2. A fájkezelőben keressük meg a letöltött telepítőt:

    (Kiegészítés)

  3. Válasszuk ki a rendszerünknek megfelelő verziót: 32 bites i686, 64 bites x86_64.
  4. Az RPM csomagot futtassuk az RPM installer segítségével:

    (Kiegészítés)

  5. A felugró terminálban a password-höz írjuk be root jelszavunkat.
  6. Ha lefutott a telepítés, a következő kép fogad minket:

    (Kiegészítés)

  7. Zárjuk be a terminált.
  8. Nyissunk új terminált root jogosultsággal(su majd <ENTER> és jelszó), majd a képen látható /opt/COMODO/post_setup.sh parancsot írjuk be majd <ENTER>.
  9. Megjelenik a licenc-szerződés, melyen az <ENTER> gomb lenyomásával tudunk lapozni és a végén elfogadni.
  10. Ha a végére értünk, <ENTER>-rel tudjuk elfogadni.
  11. Ezután tetszőlegesen megadhatjuk e-mail címünket is (nem kötelező), hogy a COMODO újdonságairól e-mailben értesülhessünk. Ezt <ENTER>-rel ugorhatjuk át.
  12. Most rákérdez a grafikus felület nyelvére. A magyar nyelv a 13-as, ezt írjuk be, majd <ENTER>. Ha később szeretnénk ezt beállítani, <ENTER>-rel ugorhatjuk át. A 16. pontban leírjuk, hogyan lehet a grafikus felületen a nyelvet beállítani.
  13. Ha ezt látjuk a Terminálban, a telepítés sikeresen befejeződött. Zárjuk be a terminált (exit parancs, majd bezárás).
  14. Futtassuk a COMODO-t (menüCOMODO menüCOMODO antivírus).
  15. Megjelenik a COMODO grafikus felülete:
  16. Válasszuk a More fület majd itt a Preferences-t és a Language pontban állítsuk be a legördülő menüben a magyar nyelvet majd (OK) és (YES):
  17. És a grafikus felület ezután magyar nyelven fogad minket:
  18. Frissítsük a vírus adatbázist: AntivírusVírusadatbázis frissítése:
  19. Ha ez befejeződött, még egy teendőnk van, ha Windows™ operációs rendszer is van gépünkön. Válasszuk ki ugyanitt a Vizsgálati profilok menüpontot, majd a megjelenő ablakban a (Hozzáad…) gomb lenyomása után válasszuk ki a (Partíció)-t: (Hozzáad…) itt válasszuk ki a Windows™ partíciónkat majd kattintsunk a jobbra mutató nyílra. Ennek hatására hozzáadódik a listához:
  20. Kattintsunk az (Alkalmaz)-ra majd a megjelenő ablakban adjuk meg a vizsgálati profil nevét. Ez bármi lehet, én, mivel ez a Windows 7 operációs rendszerem partíciója, értelemszerűen ezt a nevet adtam neki. Majd ha ezzel megvagyunk, kattintsunk az (Alkalmaz)-ra:
  21. Ezzel hozzá is adtuk a vizsgálandó területek listájához. Kattintsunk az (Alkalmaz)-ra:
  22. A Windows rendszer partíciónk átvizsgálásához nyissuk meg a Vizsgálat futtatása menüpontot, majd itt válasszuk ki a listából a Windows-t és kattintsunk a Vizsgálat gombra:

Ezután már csak egyetlen teendőnk maradt, hogy maximális hatékonysággal védjen minket a COMODO. A rendszertálcán kattintsunk az ikonjára jobb egérgombbal. Az Antivírus biztonsági szintet állítsunk Valósidejűre.

Ha meg szeretnénk nyitni a kezelő felületet, ugyanígy kattintsunk a rendszertálcán az ikonra, majd a Megnyit...-ra.

3. Magyarázat az egyes lépésekhez

Kivonat

Ebben a részben az előző rész néhány lépéséhez fűzünk megjegyzéseket. Célunk az, hogy a felmerült kérdésekre választ adjunk, így a vírus detektálásban és -írtásban kevésbé járatos felhasználó is tájékozottabbá válhat.

Az előző részben a telepítés és konfigurálás egyes lépéseit mutattuk be. Aki ez alapján telepíti és konfigurálja a COMODO antivírus programot, teljes értékű munkát végzett.

A telepítéshez:
Az egyes csomagok letölthetőek: Download Comodo Antivirus for Linux.

A megjelenő lapon be kell állítani:

  1. az operációs rendszert („Choose your operating system” – ez pontatlan, ténylegesen a disztribúcióról van szó),Ha a lenyíló ablakban a használt disztribúció nem jelenik meg, a jellegében legközelebb állót lehet kiválasztani, pl.: PCLinuxOS használók a Fedora-t választhatják;
  2. az architektúrát („32 bit or 64 bit?”).

A lapon szerepel a támogatott rendszerek listája („Supported Operating Systems”), a rendszer követelmények („Minimum Hardware Requirements”) és mindkét jellemző beállítása után megjelenik a letöltendő méret („File Details”).

Az rmp-install használatához:
Az alkalmazott asztali felülethez tartozó fájlkezelő a bemutatottól esetleg eltérő menüelemeket mutathat. KDE alatt pl. így néz ki a Dolphin:

A lényeg az, hogy legyen a helyi menüben rpm installer menüpont.

Az installálást követően látható terminál ablakban:
Több sor mutatja, hogy az adott rendszeren nincs telepítve a sudo (erre írja ki a „…sudo: parancs nem található” üzenetet). Annak ellenére, hogy rpm csomagot telepítettek, mégis a szkript az Ubuntu által követett megoldás jelenlétét feltételezi. Ez nem probléma, a telepítés ettől még hibátlanul lefut, de a konfigurálást külön indítani kell.

 

 

Share
A bejegyzés kategóriája: Egyéb írások, rendszer
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .