Linux biztonság

Konstantin Ryabitsev 3 részes sorozatot készített, amiben a biztonság egyes kérdéseivel foglalkozott:

A legjobb 4 ajánlás Linuxos gépen a biztonságos böngészéshez című rész abból indul ki, hogy a munkaállomás legsebezhetőbb része az internetes böngészés (ahogy az ezzel foglalkozó szakirodalom nevezi: „Rés a pajzson”). Az általa megfogalmazott ajánlások megszívlelendőek még a baj előtt!

2 legjobb eljárás kéttényezös azonosításra és jelszó készítésére Linuxon szintén fontos lehetőségeket mutat be. A jelszókezelés amúgy is a böngészés, az alkalmazások futtatásának kritikus eleme, különösen akkor, ha személyes környezetünk („privát szféra”) érzékeny adatait is tartalmaz(hat)ja. Az erős jelszót nehéz megjegyezni, a gyenge jelszót könnyű feltörni. A 2. rész a kéttényezős azonosítással foglalkozik, azt tartva szem előtt, hogy minél több „gátat” emelünk rendszerünk kötré, annál nehezebb illetéktelenek bejutni.

Személyes kulcsok biztonsága Linux Sysadmin munkaállomásán, ami biztonsága a lehető legkritikusabb elem. A „SysAdmin” (rendszer adminisztrátor) általában mindenhez hozzáfér, épp ezért személyes kulcsa a támadások középpontjában áll. A cikk a lehetőségek közül az egyik legjobb védelmet is bemutatja.

Share
A bejegyzés kategóriája: Egyéb írások
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .